Софинформпродукт
Качество и коректност

Нова защита от слънчевите лъчи, която поставя мощна бариера между кожата и слънцето

11/10/2018

Експертите представиха нова възможност за защита от слънчевите лъчи, която поставя мощна бариера между кожата и слънцето.

Изследователи от Университета в Бат, получени ново съединение, което осигурява безпрецедентно ниво на защита на кожата срещу UV A диапазон. Както беше отбелязано от Business Standard, повечето слънцезащитни продукти предпазват от B-интервала, но не от А-лфа, което, между другото води до фотостареене и рак на кожата.

Експертите представиха на функцията, която поставя мощна бариера между кожата и слънцето. Новото съединение (наречено железни нокти ) предпазва клетките на кожата от вътрешната им страна. Това се отразява добре на митохондриите – енергийните фабрики на клетките заради тази висока концентрация на свободно желязо.

При нормални условия, ултравиолетовите лъчи превръщат излишъка на желязо в опасен елемент. Започва да се произвеждат токсични кислородни молекули, които увреждат ДНК, протеините и мазнините, с което се увеличава риска от клетъчна смърт и рак.

Изкуствено произведения железен хелат, в който е здраво закрепено това свободно желязо, се изпраща директно до митохондриите. По този начин не става реакция с ултравиолетови лъчи.

Тестове на различни типове кожа показват: когато сме изложени на ултравиолетови лъчи, еквивалентно на 140 минути на горещо южно слънце, клетките на кожата са напълно защитени от клетъчна смърт.