Софинформпродукт
Качество и коректност

Изкуствен бъбрек може да се носи върху себе си

22/09/2018

Освен самата болест, проблема при болните от бъбречна недостатъчност е в това, че хората трябва да прекарват много време на диализа.

Въпреки че тази процедура удължава живота на пациента, производството оборудване на центровете за диализа изостава в развитието си на медицинската пазар. Тенденцията е да се измислят все по-ново оборудване, което да има по-малък размер и лекота на използване. Да, ситуацията може скоро да се промени напълно, тъй като една от американските клиники ще тества нова мобилна система за диализа.

Преносимият изкуствен бъбрек прилича на разглобен апарати за стационарна диализа, частите от които са прикрепени към колан, който е фиксиран в кръста. Устройството е с някои подобрения. На първо място, системата се захранва е от акумулаторна батерия. Но, по-важното е, че устройството разполага със собствена система за пречистване на водата, благодарение на която може отпадъчните води да се използват отново и отново. Цялата структура тежи около 4,5 кг, но разработчиците са уверени, че тя може да бъде и по-лека.

С новото устройство, пациентите не трябва да бъдат в клиниката или вкъщи до стационарната машината за диализа до приключване на процедурата. Сега можете да се разхождате в магазините, училище и изобщо да правят нормалните си ежедневни дейности и в същото време да тече тази жизнено важна за тях процедура.

Клиничните изпитвания се провежда при 116 пациенти, процедурата е в продължение на 24 часа, по време на които се извършват кръвни проби и анализ. В рамките на един месец от изследването, пациентите ще бъдат под контрола на лекари.