Софинформпродукт
Качество и коректност

Ученици са създали уникална инвалидна количка

14/08/2018

В днешно време много хора, независимо по каква причина, са принудени да използват инвалидна количка за придвижване.

Много заболявания на мускулите и ставите могат да увредят и двете ръце и да направят неефективно използването на традиционните инвалидни колички. За хора като Педро, едно момче на петнадесет с вродена артрогрипоза, която нарушава и ограничава подвижността на крайниците дори използването на електрическа инвалидна количка, е невъзможно, заради нейният техния размер и тегло. Момчето не може да се справя с всичко, при него напълно отсъства хващащата функция на китката. Въз основа на това, студентите от Университета на Райс (Тексас, САЩ) са разработили уникална инвалидна количка за него.

Столът работи подобно на тренажор: чрез натискане на педалите закрепени на двете страни на колелата, предават силата и колелата се завъртат.

Човекът просто натиска педала силно или слабо, в зависимост от това дали иска да се предвижва бързо или бавно. Видеото разказва историята на създаването на този стол. Видео на английски език, но не е задължително да знаете езика, за да се разберте какъв е принципа на действие.

Ние можем да бъдем само щастливи за Педро и се надяваме!

Видео